Открили €400 млн. в домове на шефове от NEXO. Не е невъзможно

...
Открили €400 млн. в домове на шефове от NEXO. Не е невъзможно
Коментари Харесай

Открили €400 млн. в домове на шефове от NEXO


Открили €400 млн. в домове на шефове от NEXO. Не е невероятно двама от обвинените да са в Дубай, сподели пред „ “ Ясен Тодоров.

Разследващите са разкрили €400 000 000 по време на обиски в домове на шефове от Nexo. Сумите били под формата на биткойни и разпределени
в три устройства като флашки,
само че с вграден програмен продукт, обявиха проверяващи пред „ Телеграф “.

Тепърва ще се открива от кое място са средствата и може ли да се потвърди произходът им. По следствието за криптобанката са упрекнати четирима души, наложени са гаранции
от по 1 млн. лева.„ Не е невероятно двама от тях да са в Дубай. Явно са изчезнали. Няма данни да са напускали страната, само че не са тук “, съобщи пред „ Телеграф “ заместник-директорът на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров.
По време на акцията на ДАНС, прокуратурата, следствието и непознатите служби бяха претърсени 15 парцела в София, свързани най-вече с ръководителите на криптокомпанията, измежду които и Антони Тренчев, съосновател на Nexo.
В няколко от жилищата били
открити дребните джаджи, които за незапознатите наподобяват на флашки, само че в действителност се назовават „ Леджър “.

Това е миниустройство с памет и програмен продукт, в което се пазят големи пароли, или така наречен ключове. Вече те на собствен ред пазят биткойните и наблюдават придвижването им, обясниха от службите пред „ Телеграф “. В едната джаджа
имало данни за 200 млн. евро,
във втората за €180 млн., а в третата за 20 милиона евро. В домовете на кои началници от Nexo обаче са били, от ДАНС не пожелаха да конкретизират, с цел да не се навреди на следствието.

Разследващите екипи, в които има и представители на британските спецслужби, били открити и много мемоари, които ще се ревизират деликатно.
„ И да знам какво е конфискувано,
нямам право да го кажа “, добави Тодоров. Той посочи, че другите двама от Nexo, които са у нас и са с повдигнати обвинявания, имат период от 10 дни да решат дали ще платят гаранциите си от по 1 млн. лева, или ще ги апелират.

Малко по-рано денем през вчерашния ден представителят на основния прокурор Сийка Милева изясни, че следствието е против проведена незаконна група с световна интернационална незаконна активност, засегнала ползите на жителите на разнообразни страни. Транзакциите на Nexo за последните 5 години са 94 милиарда $.
“Групата е работила от 2018 година
и е била основана с користна цел за данъчни закононарушения, пране на пари, компютърни измами, банкова активност без лиценз ”, съобщи тя пред БНР. Допълни, че страната ни ще си спомага с интернационалните специалисти и ще би трябвало да се ангажира самостоятелен интернационален инспектор, който да изследва в елементи активността на криптобанката.

Милева беше безапелационна, че с дейностите си прокуратурата не цели политически резултати и не е обект на следствието кой какви дарения е правил на партии.
„ През последните години,
когато прокуратурата стартира следствие, в което се визира нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинявания. Нека спрем да нападаме институциите! Това се трансформира в народен спорт – атакуването на институции и обособени персони ”, добави говорителката на обвинител №1.

“Разследвам криптоплатформата Nexo за това, че са лъгали вложители, че са легално регистрирани, а това не е по този начин. Вместо да подвеждат жителите на Ню Йорк, че работят в сходство със закона, те би трябвало да се записват по разпоредбите и да работят както останалите капиталови платформи “. Това написа в формалния си профил във Facebook и Туитър основният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс на 26 септември 2022 година В същия ден Министерството на финансовата отбрана и нововъведенията на Калифорния (DFPI) разгласи, че се е включило към седем държавни регулаторни органи на скъпи бумаги, с цел да предприеме дейности против Nexo Group (Nexo) по отношение на нейните сметки на Earn Interest Product.

„ DFPI предприе нападателни старания за правоприлагане против нерегистрирани лихвоносни сметки в криптовалута “, сподели комисарят на DFPI Клотилд Хюлет. „ Тези криптолихвени сметки са скъпи бумаги и са обект на отбрана на вложителите според закона, в това число съответно откриване на обвързвания риск. Като цяло тези дейности пазят вложителите, като в същото време подсигуряват, че Калифорния остава идеална среда за виновни финансови нововъведения. “ От министерството пишат още, че „ тези сметки разрешават на вложителите да подават криптоактиви с Nexo, а в подмяна те биха спечелили рента върху тези депозити. Nexo предлага годишни лихвени проценти до 36% върху подадени криптоактиви, които са доста по-високи от ставките за краткосрочни скъпи бумаги с капиталов клас с закрепен приход или банкови спестовни сметки ”.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР